"Eurooppa on ainoa alue maailmassa, joka on epäpolitisoinnut politiikkansa ja taloutensa". Poliittinen tahto on tuotava takaisin politiikkaan ja "demokratiassa on voitava keskustella kaikesta".

Kuka näin puhuu, ehkäpä joku vasemmistonostalgikko? Joku, joka ei halua ymmärtää, että globalisaatiota (=lue globaalikapitalismia) ei voi vastustaa, koska se on "luonnonvoima". Näinhän meille väittävät kaikki "realistiset" asiantuntijat, vallanpitäjät ja media... 

Sitaatit eivät suinkaan ole vasemmalle kallellaan - päinvastoin. Vaatimuksen politiikan arvonpalautuksesta esittää Ranskan oikeistopresidentin Nicolas  Sarkozyn keskeinen poliittinen neuvonantaja Henri Guaino (Financial Times 10.12.2007).

Mutta - myös vasemmalla on esitettävä sama vaatimus: demokratiassa on voitava paitsi keskustella kaikesta, myös tarvittaessa päättää kaikesta. Politiikka ja demokratia koskevat myös taloudellista toimintaa. Oikeiston ja vasemmiston erottaa se, mikä on tuon politiikan sisältö. Euroopan Unionin perusongelma on se, että EU yrittää häivyttää - kuten Henri Guaino osuvasti toteaa - politiikan olemattomiin, jäljellä jää vain "tehokas hallinnointi" tai "komissiointi". Tällä tiellä EU:lla tuskin on tulevaisuutta.