Kun vuosina 2005-2007 kävin yli 60 puolueohjelmatilaisuudessa eri puolilla Suomea, yleisimmin toistunut näkemys oli, että Vasemmistoliitto on rauhanliike ja rauhanasia on tuotava selvästi esiin uudessa puolueohjelmassa.

Rauha ei todellakaan ole mikään itsestään selvyys. Maailman sotavarustelu on kiihtynyt yli kylmän sodan loppuvuosien tason. Tilanne on kafkamainen: kasvava osa voimavaroista laitetaan aseisiin, samalla kun ihmiskuntaa uhkaa entistä selvemmin ilmastomuutos ja globaalikapitalismin luoma taloudellinen ja yhteiskunnallinen eriarvoisuus.

USA on käyttänyt Afganistanin ja Irakin sotiin yli 600 miljardia dollaria ja mikä on tulos? Uutiset kertovat, että al-Qaida on nyt vahvempi kuin koskaan ja Afganistanin talebanit ovat selvästi voimistumassa.

Kansa on USA:ssa saanut entistä selvemmin tarpeekseen George Bushin sotapolitiikasta, horjuminen ulottuu jo republikaanipuolueen ytimeen. USA on menettänyt Irakissa yli 3600 sotilasta kaatuneina sen jälkeen, kun Bush julisti Yhdysvallat voittajaksi keväällä 2003. Irakilaisia kuolee väkivaltaisesti lukematon määrä ja kansan elinolot ovat sietämättömän kurjat. Sotilaalliset tappiot Afganistanissa ovat myös kasvusuunnassa.

Saksassa Vasemmistopuolue on nostanut keskeiseksi tavoitteeksi Bundeswehrin vetäytymisen Afganistanista. Syyskuun 15. päivä on tulossa suuri mielenosoituspäivä kaikkialle Saksaan. Tilanne on saanut Saksan vihreät kutsumaan ylimääräisen puoluekokouksen koolle. Oikeiston panttivankina hallituksessa istuva demaripuolue on pahasti hajaantunut Afganistan-kysymyksessä. Sen kannatus on romahtanut 24 %:iin, kun taas uuden Vasemmistopuolueen kannatus on noussut 13-14%:iin.

Suomea ollaan USA:n kansastaan vieraantuneen johdon miellyttämiseksi ajamassa syvemmälle Afganistanin sotaan ja mukaan NATOn nopean toiminnan joukkoihin. On korkea aika ottaa järki käteen ja sanoa ääneen se ikivanha totuus, että rauha ei kasva pyssyn piipusta.