Kokoomus on suunnannut vaalikampanjassa tuoreille voimille. Hullunkuriset perheet ja "vastuullinen markkinatalous" saavat varmaan 5-vuotiaiden parissa hyvinkin vastakaikua. Mutta epäillä sopii, ottaako kukaan äänioikeusikäinen moista viestiä todesta.


Turun  Sanomat tiivisti osuvasti aikamme kuvan 17.2. juttunsa otsikkoon: "Tulos ja ulos - pörssiyhtiöt takoivat ennätysvoitot ja antoivat ennätysmäärän potkuja." Näin tekee vastuullinen markkinatalousväki...

Tänä keväänä vastuullinen markkinatalous jakaa kaikkien aikojen ennätysosingot pääomanomistajille. Helsingin pörssin yhtiöt jakavat 11 euroa miljardia, joista hyötyvät todella harvat suomalaiset ja jotkut amerikkalaiset eläkerahastot. Tämän vastuullisuuden kääntöpuoli on, että pörssiyhtiöt eivät enää investoi Suomeen. Ne eivät luo edellytyksiä hyvinvoinnille ja työllisyydelle, koska ne toteuttavat kvartaalikapitalismin diktaattia – omistaja-arvon jatkuvaa kasvattamista.  Niin Perloksen kuin Elcoteqin osakkeen arvo nousi heti pörssissä, kun ne ilmoittivat jätti-irtisanomisista.

Tälle vastuullisuudelle me tarvitsemme niin kotimaista kuin kansojen välistä vastavoimaa. Tämä vastavoima voi lähteä vain ihmisistä, sen pitää kanavoitua vasemmiston ja ammattiyhdistysliikkeen kautta. Eipä liene ihme, että kokoomuksen vastuullinen kansanedustajaehdokas ja Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Eero Lehti vaati pääluottamusmiesten irtisanomissuojan heikentämistä, jotta pääluottamusmiehet voitaisiin panna pihalle ensimmäisinä.  

Vastuullista meininkiä edustaa myös Elinkeino(ttelu)elämän Keskusliitto, joka ennakoi teollisuuden lähtevän muualle, jos Suomi sitoutuu "yksipuolisiin" ilmastorajoituksiin. Vastuullisen markkinatalouden tavoitteena näyttää olevan iloinen maailmanloppu 1. luokassa.  

Osakeyhtiölain 5 §:n mukaan "yhtiön toiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajille, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin."   Harvemmin yhtiöjärjestyksessä määrätään mitään "toisin" eikä varsinkaan pörssiyhtiöissä, joiden päämääräksi on asettunut omistaja-arvon kasvattaminen ilman mitään rajaa. Vastuullisuus ei todellakaan asu markkinataloudessa. Markkinatalous  maksimoi ahneutta, kun sen annetaan niin tehdä.   Meidän vastuullisten vasemmistolaisten on aika sanoa: jo riittää.