Vuosi 2008 vetää viimeisiään. En ole kirjoittanut riviäkään helmikuun jälkeen.  Koko blogin tarkoitus on kritisoida globaalikapitalismia. Olen voinut vaieta, sillä ne tekivät sen itse!

Syksyllä maailmanlaajuiseksi levinnyt finanssikriisi on nyt lamaannuttamassa reaalitaloutta. Kuluttajien luottamus esimerkiksi USAssa on kaikkien aikojen alhaisimmissa luvuissa. Nopea romahdus on yllättänyt niin kapitalismin kannattajat kuin vastustajat.

Luin Gaudeamuksen julkaiseman Meghnad Desain suomennetun kirjan "Marxin kosto". Suosittelen sitä niin kapitalismin puoltajille kuin kumoajille. Nykyinen kriisi tuskin merkitsee kapitalismin loppua, mutta toivottavasti säätelemätön ja samalla säädytön uusliberalismi on tullut tiensä päähän. Keynes rules again. Suuret odotukset kohdistuvat Barack Obaman hallintoon. Kun yksityinen kulutus ja investoinnit loppuvat, on voimakkaasti ja nopeasti lisättävä julkista kulutusta ja investointeja. Näin neuvoi Keynes ja näin näyttäisi Obama aikovan tehdä. Samaa sopii toivoa Suomessa.

Kapitalismissa hyvinvointi ja työllisyys ovat aina vain sivutuotteita. Kapitalismin ydintarkoitus on pääomien kasaaminen voittoa maksimoimalla. Kapitalismi on alati levoton ja ailahtelevainen - normaalin suhdannevaihtelun lisäksi se ajautuu aika ajoin syvään romahdukseen. Tätä voidaan kauniisti kutsua "luovaksi tuhoksi". Rumasti sanottuna se tarkoittaa konkursseja, työttömyyttä, varallisuuden uusjakoa, ihmisten monenlaista hätää ja kärsimystä.

Kun näin on, meidän olisi kyettävä luomaan ihmisen ja luonnon puolustukseksi "kapitalisminvastainen suojamuuri". Mitä se sitten nykytilanteessa merkitsisi jättielvytyksen lisäksi? Onko vasemmistolla asiaan jotain sanomista? Pitäisi olla. Tämän päivän Ilta-Sanomissa SDPn varapuheenjohtaja Piia Viitanen pitää SDPn vaihtoehtoa epäselvänä ja neuvoo tovereita katsomaan peiliin. Näin lieneekin jo käynyt, koska Iltalehden lööppi kertoo, että "Jutta Urpilaisesta tuli glamourkissa". Sisäsivuilla Jutta poseeraa hienoissa iltajuhlavetimissä - peiliin kelpaa siis katsella...

Posti toi viikolla myös tuoreen Transform!-lehden 3/2008. Siinä Ranskan demaripuolueesta juuri hiljattain eronnut ja uuden vasemmistopuolueen (Parti de Gauche) perustanut Jean-Luc Mélenchon kirjoittaa otsikolla "Social-Democracy is Over: We need to Build the Left That Comes After". Taidanpa iltapäivälehtien sijasta lukea Transformia, joka on luettavissa myös verkossa The Journal Transform Europe.

Hyvää uutta vuotta 2009, kaikesta huolimatta!