Tarinan mukaan Ranskan kuningattarelle Maria-Antoinettelle kerrotiin kerran, että kansa kapinoi, kun sillä ei ole leipää. Ranskan vallankumouksen aikaisen väitteen mukaan kuningatar  vastasi tähän: "Jos heillä ei ole leipää, niin syökööt kermaleivoksia".

Viikonlopun poliittinen ilmatila oli täynnä kermaleivoksia, kun SDP ja Vihreät esittelivät  uusimpia vaaliohjelmiin. (ovathan ne jo ennenkin esitelleet vaaliohjelman, mutta nyt potenssiin kaksi versioita). SDP lupasi Vantaan Heurekasta käsin 2,4 miljardia lisää rahaa palveluihin ja sosiaaliturvaan. Vihreät taas lupasivat jokaiselle 18 vuotta täyttäneelle 440 euroa kuukaudessa käteen ja varmimmaksi vakuudeksi eläkeläisille vähintään 600 euron verottoman minimieläkkeen.  Perustulo tulisi siis kaikille kuin Liliukselle illallinen.

Vaan missä näitä kermaleivoksia päästään syömään? Ovatko ne varmasti  syömäkelpoisia vielä "tuonpuoleisessa" eli vaalien jälkeen?  Viime perjantaina eduskunnassa yritettiin vielä kerran saada kansaneläkkeeseen pieni 20 euron kuukausikorotus. Vastaan äänestivät hallituksen kansanedustajat, mukana demarit kolmea lukuunottamatta.  Entä vihreät? Hesarin mukaan " kuusi vihreää äänesi tyhjää, nuorimmat vihreiden edustajat äänestivät korotusta vastaan".  Niinpä, jos lupaa "tuonpuoleisessa" eläkeläisille 600 euroa puhtaana käteen, on kai luonnollista vastustaa mitätöntä korotusta 530 euroon "tämänpuoleisessa"?

Demarien lupaukset kuulostivat hyvältä, mutta eikös se ollut sama Heinäluoma, joka mm. Hesarin vaalikoneessa lupaili vuoden 2003 vaalien alla siihen malliin, että palkansaajien verotusta ei pidä keventää, vaan käyttää rahat julkisten palveluiden ja sosiaaliturvan parantamiseen ja korottaa työttömyysturvan peruspäivärahaa selvästi... Näin ei syystä tai toisesta käynyt. Tuloveroja on alennettu noin 3000 miljoonaa euroa, varallisuusvero on poistettu kokonaan, mutt perusturvaan on hyväntahtoisesti tulkiten herunut korkeintaan 300 miljoonaa euroa koko vaalikaudella. 

Mutta luottakaamme demareihin tällä kertaa. Ehkä he ovat ottaneet oppia kuluvan vaalikauden kokemuksista. On silti hyvä varmuuden vuoksi äänestää puoluetta, joka on oikeasti vasemmalla. Se on paras tae, että saadaan  "tuonpuoleisessa"  edes jotakin, jos ei kermaleivoksia, niin edes ruisleipää.