Miksi eduskuntavaaleissa äänestysprosentti on surkea? Pääsyy on selvä. Kansa näkee, että politiikka on surkeaa hallinnoimista, jossa puolueet toimeenpanevat "välttämättömyyden politiikkaa", jonka valtionvarainministeriö muotoilee. Ja kun vaihtoehtoja on vain yksi, kyse ei ole enää "politiikasta tahdon asiana" (Olof Palme), ei edes "yksipuoluejärjestelmästä", vaan jonkinlaisesta "ei-puoluejärjestelmästä". Asia ei parane yhtään sillä, että puolueet täyttävät ehdokaslistansa misseillä ja urheilijoilla. Silloin "politiikka" surkastuu edelleen "julkkisasioiden hoitamiseksi".

SDP:n varapuheenjohtaja Pia Viitanen on todennut, että Vasemmistoliitto ja vihreät olisivat SDP:lle hyviä kumppaneita seuraavaan hallitukseen. Viitasen mukaan "Vasemmistoliiton viimeaikaisesta demarien lokaamisesta huolimatta SDP katsoo, että puolue on monissa ohjelmakysymyksissä lähellä omia tavoitteitaan. Totta kai yhteensovittamista on, mutta periaatteessa yhteistyö heidän kanssaan olisi meille varsin luontevaa".

Politiikkaan tarvitaan selkeitä vaihtoehtoja. Punavihreä yhteistyö SDP:n, Vasemmistoliiton ja Vihreiden kesken selkeyttäisi kansalaisille, mistä politiikassa on kyse. Kyse on valinnoista - kaikkea ei voi saada yhtäaikaa. On valittava, kuinka paljon meillä on julkisia palveluita ja kuinka paljon veroja kerätään ja keneltä. Vasemmistoliitto on tehnyt linjansa selväksi. Se haluaa lisätä verotuksen progressiota palauttamalla pääomatulot samaan verotukseen kuin ansiotulot. Se haluaa satsata verovaroja koulutukseen ja terveydenhoitoon ja muihin tarpeellisiin hyvinvointipalveluihin. Hyvä elämä kaikille on kallista, mutta meillä on siihen varaa.