Tunnustan heti aluksi: olen ehdokkaana HOK Elannon edustajiston vaaleissa numerolla 1043. Näin ollen kirjoitan etäisesti omassa asiassani.  Olen HOK Elannon asiakasomistaja sitä perua, että 1993 Helsinkiin tullessani liityin heti Elannon jäseneksi sen lisäksi että olin jo aiemmin kuulunut Osuuskunta Tradekaan.

Elämme uusliberaalin pörssikapitalismin aikaa, jonka perusolemusta loistavalla tavalla Naomi Klein kuvaa uudessa kirjassaan "The Shock Doctrine. The Rise of Disaster Capitalism". Kirja on juuri ilmestynyt suomeksi nimellä "Tuhokapitalismin nousu". Suosittelen kirjaa niin osuuskauppaväelle kuin kaikille nykyiseen talouden ylivaltaan kriittisesti suhtautuville.

Vanha työväen osuustoiminnallinen liike tuhoutui lähes kokonaan 1990-luvun kapitalismin tuottamassa talouslamassa. Osasyy oli kuitenkin se, että työväen liikeyritysten johdolta usko vanhaan toimintamalliin oli mennyt ja haluttiin omaksua puhtaampia kapitalistisia toimintatapoja. Siinä sitten meni tuhkatkin pesästä. Tradeka Oy:stä, joka pyörittää Euromarketteja, Valintataloja, Siwoja ja muuta vähittäiskauppaa, omistaa 64,5% ruotsalainen pääomasijoittaja Industri Kapital. Industri Kapital on puhdasverinen edustaja (tuho)kapitalismin toimijasta, jonka ainoa tavoite on maksimoida omistaja-arvo. 
 
Tuhokapitalismin vastapainoksi me tarvitsemme yhä enemmän yhteiskunnallisesti vastuullista omistajuutta. Osuustoimintaliike syntyi aikanaan 1800-luvulla tästä ajatuksesta. Nykyisessä "pörssisääntöjen diktatuurissa"  me tarvitsemme kipeästi lisää osuustoiminnallista yritystoimintaa, jossa asiakasomistajat demokraattisesti hallitsevat yritystä. Se voisi olla  jopa järjellinen ilmaus käsitteelle "sosialismi" 21. vuosisadalla.  HOK Elannon vaalit ovat aika etäällä tästä ihanteesta, mutta äänestäminen niissä on tärkeää, jotta tuhokapitalismin seireenilaulut eivät veisi osuustoimintaa jälleen suohon.