Maailmassa oli viime vuonna noin 195 miljoonaa työtöntä. Näin on laskenut Kansainvälinen työjärjestö ILO, jonka Global Employment Trends 2007 –raportti ilmestyi viime viikolla. Luku on kaikkien aikojen ennätys, vaikka maailman työttömyysaste on pysynytkin viimevuotisessa 6,3 %:ssa. Maailman työtätekevien joukot kasvavat ja se näkyy työttömyysluvuissa.

ILOn pääsihteeri Juan Somavia painotti, että "viimeisten vuosien vahva talouskasvu ei ole vähentänyt köyhyydessä elävien työtätekevien määrää maailmassa saati vähentänyt maailmanlaajuista työttömyyttä". Tämä on tärkeä huomio, kun arvioimme globalisaation eduista kertovien uusliberaalien puheita. Somavian mukaan talouskasvu on helpottanut köyhyyttä vain "muutamassa maassa".

Viime vuonna 47 % maailman työtätekevistä sai tulla toimeen alle 2 dollarilla päivässä. Vaikka suhteellinen osuus on kymmenessä vuodessa pienentynyt, äärimmäisessä köyhyydessä elävien työtätekevien määrä on samaan aikaan lisääntynyt 13 miljoonalla ja oli viime vuonna 1 370 miljoonaa työtätekevää.  Työttömyys koskettaa kaikkia alueita maapallolla. Nuoria (15-24 vuotta) työttömiä on noin 86 miljoonaa eli 44 % kaikista.

Naisten työllisyys on edelleen selvästi alhaisempi kuin miesten ja naisten työllisyysaste on kymmenessä vuodessa jopa laskenut. ILOn mukaan yli 15 vuotiaiden naisten työllisyysaste oli viime vuonna 48,9 %, kun miesten vastaava oli 74 %, joka myös oli laskenut vuodesta 1996 hieman.

Pelkkä talouskasvu ei ratkaise köyhyyden ja solidaarisuuden ongelmia missään – ei globaalisti eikä missään yksittäisessä maassa. Kapitalistiset markkinat kasaavat tuloja ja varallisuutta harvoille, mutta ihmiskunnan enemmistölle ei ole luvassa kasvun hedelmiä. Tarvitaan maailmanlaajuista työväenliikettä jakamaan työmme tulokset oikeudenmukaisesti ja kestävällä tavalla.