Suomi on saamassa eduskuntavaalien tuloksen mukaisen porvarihallituksen. Se on kansalaisten vaaleissa ilmaiseman tahdon mukaista, joten pulinat pois. Hallitusratkaisu samalla eurooppalaistaa suomalaista politiikkaa: on oikeistohallitus ja vasemmisto-oppositio.

Eurooppalaisittain outoa on vain vihreiden toiminta. Kaikkialla muualla Euroopassa vihreät käytännössä toimivat yhteistyössä vasemmiston kanssa. Suomen vihreät ovat menossa mukaan koristamaan oikeistohallitusta. Näin he todistavat oikeaksi ne epäilyt, joita vasemmistossa vihreiden johdon poliittisesta suuntavaistosta on esitetty.

Vihreille vallan kammarit eivät kuitenkaan ole aukeamassa noin vain. Viime päivinä on nähty melkoista koirakoulua, kun sekä Keskusta että Kokoomus ovat opettaneet vihreitä leikkimään kuollutta. On selvää, että hallituspaikkojen vastineeksi vihreät joutuvat nielemään aikomaisia sammakoita koko hallitustaipaleensa ajan.

Suomen vihreät antavat aikamoisen mallin joustavuudesta Euroopan muille vihreille. Kun Saksassa syksyn 2005 vaaleissa syntyi pattitilanne, vihreät osoittivat kunnioitettavaa selkärankaisuutta. Heitä houkuteltiin mukaan kristillisdemokraattien ja liberaalien hallitukseen, mutta Saksan vihreät torjuivat oikeiston seireenilaulut ja jäivät oppositioon. Jäämme odottamaan, mihin Suomen vihreiden notkeaselkärankaisuus vielä johtaakaan...