Veronmaksajat ry –niminen yhdistys on – taas kerran - vaatinut, että seuraavallakin vaalikaudella on alennettava tuloveroja, nyt yhteensä 2,5 miljardia euroa. Kevennykset kohdistettaisiin kautta linjan kaikkiin tuloluokkiin.  Kun veroale ”kohdistetaan” kaikille samalla prosenttiosuudella, on se Veronmaksajien mukaan ”reilua”. Todellisuudessa tällainen ”kohdistaminen” tarkoittaa sitä, että valtaosa veroalennuksen euroista menee hyvätuloisille. Jos 100 000 euroa ansaitseva saa 4 %:n kevennyksen, hän saa 4000 euroa käteen, mutta 10 000 euroa ansaitseva saa ”samalla” 4 %:lla käteen vain 400 euroa. Tosi reilua? Kaikkein heikoimmassa asemassa olevat, joilla ei ole mistä maksaa veroa,  eivät saa käteen mitään.  

Veronmaksajat ry on koettanut koko ajan nakertaa oikeudenmukaisen verotuksen kivijalkaa eli progressiota, siis sitä, että ansiotulojen ja veronmaksukyvyn kasvaessa veroprosenttikin nousee. Sota marginaaliveroprosentteja vastaan on kamppailua tasaveron puolesta.

Samaa sotaa oikeudenmukaista verotusta vastaan edustaa kauhistelu siitä, että pääomatuloja verotetaan vain 28 %, mutta ansiotulojen vero voi nousta "jopa" 56 %:iin. Veronmaksajat ry:n mukaan ongelma ratkeaa, kun suurten ansiotulojen verotusta kevennetään. 

On toinenkin tie. Sosiaalisesti oikeudenmukainen ratkaisu on se, että pääomatuloja verotettaisiin kuten ansiotuloja.  Ahon porvarihallitus toteutti vuonna 1993 ”verouudistuksen”, jossa pääomatulot siirrettiin tasaveroon.

Olisiko jo aika palata sosiaalisesti oikeudenmukaiseen menoon, jossa houkutus muuttaa ansiotuloja erilaisilla vippaskonsteilla  pääomatuloiksi loppuisi? Sanoohan Kokoomuskin, että ”työnteon pitää aina kannattaa”. Nykymaailmassa se ei päde, sillä mitään tekemättömästä työstä saatavat pääomatulot ne vasta kannattavat. Työnteko kannattaa, kun pääomatuloja verotetaan ansiotuloja ankarammin…

Tee niin kuin minä, liity Iloiset veronmaksajat ry:n jäseneksi!  Se onnistuu helposti osoitteessa www.iloisetveronmaksajat.org