Eduskunnan valtiovarainvaliokunta on saanut valmiiksi vuoden pääteoksensa: mietinnön hallituksen esityksestä valtion vuoden 2007 talousarvioksi. Nykyaikana budjettimietintö, koodinimeltään VaVM 41/2006 vp, on kaiken kansan luettavissa eduskunnan kotisivuilla.

Budjettimietintö on kunnioitusta herättävä teos. Sen pdf-versio on kokonaista 237 sivua pitkä. Tarkempi katse paljastaa, että opuksen ensimmäiset 83 sivua on aika puuduttava luettelo hyvää tarkoittavien kansanedustajien tekemistä 1580 talousarvioaloitteesta. Tätä on ollut tapana kutsua ”siltarumpupolitiikaksi”, koska valtaosassa aloitteista esitetään yleensä pientä lisämäärärahaa oman vaalipiirin siihen tai tähän hyvään tarkoitukseen. Jotta lukuinto ei lopahda alkuunsa, onkin syytä hypätä heti sivulle 84.

Kun tarkastelemme mietinnön loppupäätä, havaitsemme, että mietinnön viimeiset 85 sivua kattavat neljä opposition vastalausetta, jotka kantavat ”vaihtoehtobudjettien” nimeä. Näin varsinaisen mietinnön laajuudeksi jää kohtuulliset 69 sivua.

Mikä on sitten laajojen kuulemisten ja pitkien käsittelyjen lopputulos? Valiokunta paljastaa loppuratkaisunsa sivulla 150, kun se kertoo yhteenvetona lisänneensä valtion budjettimenoja noin 55 miljoonalla eurolla hallituksen esitykseen verrattuna. Tähän on päästy näppärästi vähentämällä hallituksen esittämää valtionvelan 89,4 miljoonan nettokuoletusta vastaavalla summalla. Talousarvioaloitteiden kohtalo on julma: 1571 esitetään hylättäväksi ja vain 9 hyväksyttäväksi.

Budjetin loppusumma on noin 40,5 miljardia euroa. Näin ollen eduskunta tulee jouluviikolla tekemään ylöspäin pyöristäen noin 1,4 promillin menolisäykset. Vaikka eduskuntasyksyn ”bestseller” päätyykin näin vaatimattomaan loppuratkaisuun, suosittelen teoksen lukemista. Se avaa kertaheitolla kansakuntamme huolenaiheiden koko kirjon. Ja mikä parasta, teos tarjoaa varsinaiseen pääjuoneen tyytymättömälle peräti neljä vaihtoehtoista loppuratkaisua!