Suomessa ei osata suhtautua EU:hun luontevalla tavalla. Helposti mennään joko yleiseen hyminään tai täyteen torjuntaan. Suuressa osassa kansaa EU ei herätä enää sen kummenpia tunteita - ei vihaa eikä toiveita. Kansan enemmistöllä ei olekaan aikomus äänestää kesäkuun eurovaaleissa.

Finanssi- ja talouskriisi kuitenkin huutaa kansainvälisen yhteistyön tarvetta vapaan kapitalismin vararikkotilan korjaamiseksi. Kriisin hoidossa EU on kuitenkin osoittanut toimintayvyttömyytensä kaikessa karmeudessaan. Suuret jäsenmaat ovat sooloilleet milloin mitäkin ja EU:n omat toimet ovat olleet ponnettomia. Ainoastaan Euroopan keskuspankki EKP on viime aikoina ottanut kriisin vakavasti.

Financial Times -lehden kommentaattori Wolfgang Munchau lataa 11.5. täyslaidallisen ja syyttää EU:n nykyistä komissiota pohjattoman surkeasta kriisin hoidosta, näennäistoiminnasta ja vaikenemisesta. Kuten kala alkaa mädätä päästään samoin on käymässä komissiolle toteaa Munchau kolumnissaan "Like a fish, Europe is rotting from the head".

Munchau pitää Brysselin politiikan pahiten haisevalta sotkulta Jose Manuel Barroson jo ennen vaaleja "varmana" pidettyä uudelleenvalintaa komission johtoon. Barroso ei ole viiteen vuoteen saanut mitään aikaiseksi. Munchaun mukaan Barroso on "käyttänyt suurimman osan viidestä viime vuodesta uudelleenvalintansa varmistamiseen pikemminkin kuin virkansa hoitamiseen".  EU:n katatrofitilaa kuvaa se, ettei hommansa hoitamisella ole mitään merkitystä, vaan sopiva läänitys ratkaisee tulevankin komission puheenjohtajuuden Barrosolle. Mitään ohjelmaa Barrosolle ei tulevalle kaudelle ole esittää.

Ehkäpä EU-vaaleissa olisi korkea aika herätä ja lähettää tuoreita terveitä Brysseliin!