Viime aikoina on kiihtyvään tahtiin keskusteltu hallituksen budjettiesitykseen sisältyvästä aikeesta leikata kulttuuriministeri Saarelan (kesk) esityksestä mm. rauhantyön edistämisestä, kulttuurilehtien tukemisesta ja ystävyysseuroilta yhteensä noin 1,8 miljoonaa euroa.  Ulkoministeri Tuomioja (sd) kutsuu Saarelan esitystä "budjettikirjaan piilotetuksi pommiyllätykseksi". Erkin kannalta asia onkin ikävä, onhan hän tunnettu rauhanaktivisti ja mm. Ydin-lehden pitkäaikainen päätoimittaja.

Leikkaus on osa hallituksen tekemää noin 200 miljoonan juustohöyläoperaatiota, jolla budjetti runnottiin talouspolitiikan uskottavuuden kriteeriksi muodostuneeseen vaalikauden menokehykseen. Menojen pitää flopata eli alittaa menokatto rimaa heiluttamatta.  

Opetusministeriön menoissa 1,8 miljoonan euron nyysiminen rauhantyöstä ja muista kansalaisyhteiskunnan kannalta tärkeistä asioista osoittaa aikamoista pikkusieluisuutta. Oletettavaa onkin, että eduskunta palauttaa rahat joulukuun budjettikäsittelyssä. Näin on  ainakin Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä esittänyt.

Aivan toisenlainen meininki näissä määrärahoissa oli Lipposen I hallituksen aikaan. Silloin kulttuuriministerinä oli Claes Andersson (vas). Hän piti erittäin tärkeänä, että huolimatta Lipposen hallituksen megasäästöistä rahaa voitiin osoittaa niin rauhantyöhön kuin kulttuuri- ja mielipidelehdille.

Kun Andersson astui virkaansa rauhantyön tuki oli lähes nollattu Ahon porvarihallituksen viimeisessä budjetissa vuodelle 1995. Kulttuuriministerinä oli silloinkin ollut keskustalainen Tytti Isohookana-Asunmaa. Vuonna 1995 rauhantyölle oli vain 134 000 euroa. Anderssonin toimesta se nostettiin yli kolminkertaiseksi eli 420 000 euroon vuonna 1997. Sama summa ilman inflaatiotarkistuksia oli edelleen Lipposen kauden viimeisessä budjetissa vuonna 2003. Saarelan budjettiesityksessä rauhantyötä on leikattu 135 000 eurolla ja jäljellä on vain 325 000 euroa.  Myös kulttuurilehtien tukea nostettiin Anderssonin toimesta noin 170 000 euroa ja niitä tuettiin noin 756 000 eurolla vuonna 1997.  Nyt 10 vuotta myöhemmin esitetään vain 679 000 euroa.

Koko kohun suhteellistamiseksi on hyvä samalla huomata, että hallitus esittää puolustusministeriön pääluokassa maanpuolustusjärjestöjen toiminnan tukemiseen 1 650 000 euroa ilman mitään ikäviä leikkauksia. Se on noin viisi kertaa rauhantyöhön osoitettu summa. Tasan ei käy tukieurot.