Iskikö SAK kirveensä kiveen "mässäilevän yrittäjän" TV-mainoksella? Ainakin porvaripoliitikot ovat innoissaan antaneet SAK:lle moitteita yrittäjien mollaamisesta ja perusteettoman vastakkainasettelun maalaamisesta.

Mielestäni SAK toi esiin yhteiskunnassa todella vallitsevan vastakkainasettelun, mutta SAK:n yhteiskunta-analyysissä olisi kovasti parantamisen varaa. Ehdotankin, että SAK:n toimistoon perustettaisiin ystäväni Karl Marxin ajatuksiin johdatteleva opintopiiri.  

Marxin Pääoman I osasta voimme lukea, että "vapaa kilpailu saattaa kapitalistisen tuotannon sisäiset lait ulkonaisen pakkolain tavalla vaikuttamaan yksityiseen kapitalistiin." Selkosuomella Parta-Kalle kertoo tässä, että kapitalistin on pakko tehdä se, mitä hän tekee. Asia ei lainkaan riipu yksittäisen kapitalistin pahantahtoisuudesta saati hellämielisyydestä. Ei ole olemassa hirmuisia riistäjäkapitalisteja eikä myöskään talouslehtien mainostamia "bisnesenkeleitä". Kyse on hienosti sanottuna yhteiskunnallisesta luonnenaamiosta.

Koko jutun ongelma on se, että nyky-yhteiskunnan pelisäännöt ovat vinot. Pääomanomistajat ja heidän etujaan optiokannustimilla ajavat toimitusjohtajat pääsevät tekemään tiliä eli kasvattamaan "omistaja-arvoa" työntekijöiden ja koko muun yhteiskunnan kustannuksella. Siksi pelin sääntöjä on muutettava ihmisen ja luonnon kestokyvyn mukaisiksi. Siihen muutokseen tarvitaan oikeasti vasemmistolaista politiikkaa niin Suomessa, EU:ssa kuin koko maailman mitassakin.

SAK:lle on joka tapauksessa annettava tunnustusta, vaikka mainos hyllytettiinkin. Kokoomuksen puhe ”vastuullisesta markkinataloudesta” on sittenkin pahempaa lööperiä kuin SAK:n mainos. Jos SAK:n tavoitteena oli saada julkista keskustelua aikaan, niin sitä todella on syntynyt aneemista vaalitunnelmaa piristämään. Toivottavasti myös työntekijöiden äänestysinto nousee!