Eduskuntavaaleja on arvioitu väittämällä, että Euroopan ”oikeistotuulet” pyyhkivät Suomeen. Kyseessä on ns. helppo selitys: vika ei ollut meissä, vaan ”ajan hengessä”. Mutta, missä ne Euroopan oikeistotuulet oikein puhaltavat?

 

Mietitäänpä joitakin viime vuosien vaaleja Euroopassa:

-         Kolme vuotta sitten Espanjan oikeistohallitus kaatui ja tilalle tuli demarihallitus.

-         Kaksi vuotta sitten vasemmisto sai murskavoiton Portugalin vaaleissa.

-         Vuosi sitten keskustavasemmisto päihitti niukasti Berlusconin Italian vaaleissa.

-         Saksassa 2005 demarit hävisivät, mutta niin hävisi myös oikeisto ja uusi vasemmistopuolue voitti selvästi – tuloksena konservatiivien ja demarien epäpyhäliitto, mutta vahvempi vasemmistoenemmistö valtiopäivillä.

-         syyskuussa 2005 Norjassa vasemmisto voitti ja muodosti yhdessä keskustan kanssa hallituksen. Sosialistinen vasemmistopuolue on mukana hallituksessa ja sillä on mm. valtiovarainministerin paikka.

-         Viime syksynä Itävallan oikeisto hävisi vaalit ja demarit voittivat – sielläkin päädyttiin demarien ja oikeiston yhteishallitukseen.

-         Viime marraskuussa Hollannin vaaleissa suurin voittaja oli Vasemmistoliiton sisarpuolue Sosialistinen puolue - sekä demarit että oikeisto hävisivät. Uusi hallitus on oikeiston ja demarien yhteinen ja ennustaa demareille vaikeuksia tulevaisuudessa.

Oikeisto eteni tosin Ruotsin vaaleissa syyskuussa 2006 ja oikeisto on pitänyt pintansa Tanskassa. Itä-Euroopan maiden vaaleja taas on vaikea verrata läntiseen Eurooppaan. Englannissa työväenpuolue voitti niukasti jo kolmannet vaalit peräkkäin 2005. Ensi toukokuussa povataan Irlannissa vaalivoittoa sosialistiselle Sinn Fein –puolueelle ja Islannissa vihreälle vasemmistolle. Vasemmisto myös etenee! Etelä-Amerikassa on muuten menossa voimakas vasemmistotuuli.

Suomen vasemmiston on aika mennä itseensä – me itse olemme vastuussa siitä, että Suomessa on läntisen Euroopan oikeistolaisin parlamentti. Turha siihen on hakea syytä ”oikeistotuulista”. Perusongelma on, että vasemmiston ihanteet ja suuret tavoitteet ovat hukassa – oikeisto on saanut väitteensä näyttämään ”luonnonlaeilta”. Vasemmiston on kyettävä murtamaan oikeistolainen hegemonia tässä globaalikapitalismin maailmassa. Vasemmistoliikkeen tavoitteet ja toimintatavat on lopultakin haettava tästä päivästä – ei menneisyydestä. Puheet ”yhtyneestä työväenpuolueesta” eivät auta, vaan nyt tarvitaan uudistuva vasemmistovoima – se paikka kuuluu Vasemmistoliitolle.