Elcoteq harkitsee koko Suomen tuotannon lopettamista. Perlos jo päätti leikata tuotannon Pohjois-Karjalasta. Teletekniikan alasajo tuskin jää tähän.  

Teollisuuden poismuutto ei koske vain Nokian alihankkijoita. Metsäteollisuus on kovassa saneerauksessa, joista tuorein esimerkki on M-Realin ilmoitus vähentää 600 työpaikkaa. Kolmasosa konepajateollisuudesta harkitsee tuotannon siirtämistä pois Suomesta viiden vuoden kuluessa.

Hallituksen katsoessa vierestä Suomesta häviää kovaa vauhtia hyväpalkkaisia ja kokoaikaisia teollisia työpaikkoja. Tilalle tulee huonommin palkattua ja usein osa-aikaista palvelualojen työtä. Hallitus hurraa työllisyyssaavutuksilleen.   

Onko teollisuuden lähtö vääjäämätöntä? Tehdasteollisuuden bkt-osuus on Suomessa edelleen noin 30%, kun se EU-maissa keskimäärin on 25% ja USA:ssa vain runsas 10%. Voidaan siis arvella, että teollisuuden alasajo jatkuu ja saattaa dramaattisesti kiihtyä.

Hallitus on tehnyt virhearvion elinkeinopolitiikassaan. Globaalikapitalismissa on turha luottaa suuryritysten hyvään tahtoon tai ”isänmaallisuuteen”. Siksi mm. työntekijöiden irtisanomissuoja pitää nostaa vähintään EU-maiden keskitasolle, jotta irtisanomisen helppous ei jätä suomalaisille työläisille Mustaa-Pekkaa käteen.

Valtion yhtiöt on pantu pörssiin tai kokonaan lihoiksi. Hallituksen olisi pitänyt investoida omaisuuden myyntitulot uuteen osaamiseen eikä käyttää rahoja vain velanmaksuun. Rakennusinsinöörien tuore raportti kertoo, että julkinen perusinfra on romahtamassa. Rautatieverkon ja teiden hyvä kunto on elintärkeää ja se on nyt laiminlyöty. Suurinvestointi Suomessa on tehty menneisyyttä edustavaan ydinvoimaan – mutta, kuka lisäsähkön käyttää, kun teollisuus lähtee?

Jotta menestyisimme tulevaisuudessa, valtionomistus on otettava uudestaan strategiseksi linjaksi: on perustettava uusiakin valtionyhtiöitä, kun kerran muuta ”isänmaallista” omistusta ei ole näköpiirissä. Lisäksi yhteiskunnalle tärkeät toiminnat pitää olla valtion 100 % omistuksessa ja poissa pörssistä, kuten Fortum.