Tiistaina oli tärkeä päivä. Silloin julkistettiin johtamani ohjelmaryhmän ehdotus Vasemmistoliiton uudeksi puolueohjelmaksi otsikolla "Uudistava vasemmisto".  Ehdotukseen on linkki VAS:n nettisivujen etusivulla www.vasemmistoliitto.fi.

Julkisuudessa noteerattiin päällimmäisenä se, että Vasemmistoliitossa saa taas puhua sosialismista. Suvi-Anne Siimes oli sitä mieltä, että sosialismi käsitteenä on jotenkin ikuisesti pahan symboli. Tämä näkemys on luettavissa hänen uudesta kirjastaan "Politiikan julkisivu". Tämä ei estä häntä haluamasta jäseneksi demarien Euroopan SOSIALISTISEEN puolueeseen  ja SOSIALISTISEEN internationaaliin...

Ohjelman julkistamistilaisuudessa käytin Mossen kuvaa. Valitsin Moskvits 404 Sport avomallisen 1950-luvun urheiluauton, jolla Hrutsevin aikana voitettiin kolme Neuvostoliiton rallimestaruutta. Miksi halusin Mossen kuvan? Suvi-Anne Siimes väittää kirjassaan, että Vasemmistoliitto on kuin Mosse, johon on asennettu länsiauton pellit. Hän siis väittää, että me "salakuljetamme" jotain "itäistä pahuusoppia" aina vaan Suomeen. Pahuuden aste vaihtelee ja ääripää on Jaakko Laakso, joka Siimeksen mukaan on käytännössä Venäjän agentti, mutta puhtaimmassakin vasemmistoliittolaisissa on  ainakin hipaus tuota "pahuutta"...

Tosiasia kuitenkin on, että Mossekin on tarkemmin katsottuna länsiauto. Stalin siirrätti sodan lopussa valtaamastaan Saksasta Opelin tehtaat Moskovaan ja näillä länsikoneilla aloitettiin Moskvits-tuotanto vuonna 1947. Sosialismikin on länsiaate ja sen ydinajatuksilla ei ole mitään tekemistä Stalinin tai Neuvostoliitossa toteutetun komentotalouden kanssa. Sosialismi merkitsee demokratian laajentamista, ei sen eikä ihmisten vapauden tukahduttamista. Globaalikapitalismin jyllätessä tarvitsemme entistä enemmän ja entistä globaalimpaa demokratiaa.

Vasemmistoliitto on sitoutunut näihin sosialistisen aatemaailman ydinajatuksiin ja niitä me edelleen viemme mukanamme ja uudistamme. Neuvostoliitto oli tragedia, mutta ei se ole mikään ikuinen kohtalo. Tämän liikkeen olemassaolon syyt ovat aina olleet "tämänpuoleisessa": suomalaisen yhteiskunnan epäoikeudenmukaisuuksissa ja tämä liike on edustanut aina tämän maan vähäväkisiä eikä mitään "itämaista pahuutta".

Vasemmistoliiton ohjelmaluonnoksen kantava ajatus on, että vasemmiston pitää ottaa aloite käsiinsä ja haastaa uudelleen globaali kapitalismi sekä sen taustalla vaikuttava uusliberaali ideologia.  Kapitalismi on pääoman omistajien taloudellisia etuja ja valtaoikeuksia yksipuolisesti suosivaa politiikkaa. Se ei siis ole luonnonlaki vaan ihmisten tekemää ja ihmisten päätöksillä muutettavissa. Sosialismin ytimessä taas on demokratia ja sen ulottaminen myös talouden alueelle.  Sosialismi voi tarkoittaa vain demokratian laajentamista, mutta ei markkinoiden poistamista.

Muuten periaateohjelma antaa vastauksen neljään peruskysymykseen: mikä on Vasemmistoliiton aatepohja, käsitys Suomesta ja maailmasta, mitkä ovat puolueen isot poliittiset linjat sekä käsitys omasta itsestään. Kannattaa tutustua!