Tänään on julkaistu vuoden 2005 verotiedot.  Erilaiset kommentaattorit ovat  arvelleet, että taas köyhät kadehtivat rikkaita. Kateus on yksi seitsemästä kuolemansynnistä ja porvariston mielestä vasemmistolainen ajattelu on aina perustunut kaunaan ja kateuteen hyväosaisia kohtaan. Oikeistolaiseen ajatteluun sisältyy piiloviesti, että rikkaus on aina kyvykkyyden ja ansioiden, kovan työn tulos.

Vuoden 2005 parhaiten ansaitseva suomalainen oli Fortumin toimitusjohtaja Mikael Lilius noin 4,4 miljoonan euron verotettavilla ansiotuloilla.  Kateutta edustaa laskelma, että Lilius kuittasi noin 150 tavallisen keskipalkkaisen työläisen vuosiansiot. Vielä röyhkeäpää kaunaa edustaa  laskelma , että Lilius sai noin 730  työttömän  vuotuiset  työmarkkinatuet.

Kapitalistisen markkinatalouden ajatus on, että jokainen tulkoon toimeen omillaan. Ja parhaiten tulee toimeen pääomillaan.  Niinpä Liliuksen ansiot ovat pieniä verrattuna eniten pääomatuloja saaneeseen Aatos Erkkoon. Erkko kuittasi omistamisen tuskasta  noin 80 miljoonaa euroa  kevyesti verotettuja pääomatuloja. Lilius maksoi tuloistaan, joita pääomatuloineen oli noin 7,7 miljoonaa sentään 37 % veroa, kun Erkko selvisi 29 %:n veroilla. Kateutta tämäkin?

Amerikassa on tapana puhua ammattiyhdistysliikkeestä muodossa "organised  labour" ja samalla antaa salaviesti, että sillä olisi jotain tekemistä mafian eli "organised crime" kanssa. Minulle - kateelliselle - kapitalismi  näyttäytyy yhä useammin  tavalla, jota voisi kutsua "legalised crime",  laillistettua varkautta. Säätelystä vapaassa kapitalismissa omistaminen on hillittömän paljon valtaa ja rikkautta yli tavallisen "kateellisen kansan" . Omistaminen jyrää demokratian.

Mutta on myös toisensuuntaista kateutta. Oikeisto on viime vuosina yhä useammin alkanut kadehtia pienituloisten saamaa surkeaa sosiaaliturvaa. Sillä miten muuten voisi ymmärtää sitä  pihtaamista, mitä pienimpiin sosiaaliturvaetuuksiin on 1990-luvun alusta asti kohdistettu?